SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING – TRENDRAPPORT 2016

Igår blev Trendrapporten från Svensk Fastighetsförmedling offentlig. Jag har varit med på ett hörn och igår diskuterade vi igenom resultatet tillsammans med inbjuden press och företag.

En av de mest intressanta frågorna, ur mitt perspektiv handlar såklart om vad svensken kommer lägga mest pengar på framåt. Eftersom störst fokus gällande renovering och inredning, de senaste åren har legat på kök och badrum tror jag att man nu är redo att satsa på vardagsrummet och svarar så här:

”De senaste åren har vi sett en motreaktion på det enkla och avskalade. På sikt kommer vi att få se en mer elegant och “mogen” inredning där vardagsrummet får en allt större betydelse.

Undersökningen bekräftar detta och majoriteten av svenskarna kommer att lägga mest pengar på inredning och renovering av sitt vardagsrum. Finrummet eller salongen gör comeback, mormors finrum, som enbart öppnades för festligheter, används flitigt men med respekt.

Vi vill ha ett rum hemma med det lilla extra där vi njuter själva och som vi är stolta över att visa upp.”

Med all snabb media som finns idag är det svårt att distansera sig då mer eller mindre alla inspireras av samma sak. Av vackra hem och inredningar men det personliga får stryka på foten. Resultatet av det kommer bli att använda sig av saker som antingen är fyndade i någon gammal lada eller helt enkelt inte finns i så många exemplar. Konstens betydelse kommer bli väldigt mycket mer framträdande för att uppnå en “egen” stil/känsla i sitt hem. Priset är sekundärt. Här handlar det om att skapa något eget inte spänna musklerna ekonomiskt även om det alltid är ett redskap för den som har möjligheten. Vi dödliga kommer få utmana oss själva och bryta ny mark för samma resultat. Mitt tips är att våga gå på magkänsla när det kommer till konst. Känns det bra där kommer det visa sig i känslan i ditt hem och tänk på att det räcker att DU tycker det är fint! Ängslighet göra sig icke besvär!

Läs hela rapporten här!

Del av rapporten som är framtagen av Svensk Fastighetsförmedling:

Så vill svenskarna bo i framtiden!

Svenskarna drömmer om skärgårdshus med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösningar som minimerar klimatpåverkan. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport 2016. I framtiden är det minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom verkar den gröna trenden slagit rot i de svenska hemmen. Många önskar sig nämligen trädgårdsland, växthus och egen trädgårdsmästare.

För fjärde gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten 2016, en riksrepresentativ Sifo- undersökning där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. Totalt har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, boende, bostadsbyte och inredning.

Framtidens drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Även funkisvillor med altan och stor trädgård lockar. Hemmen ska dessutom helst ligga nära såväl natur, som matbutiker och bra kommunikationer. Trendrapporten 2016 visar även att hela 84 procent kan tänka sig att förändra hemmet för att göra det mer miljövänligt. Flest vill installera solceller, men att byta till lågenergilampor eller miljöklassade vitvaror är också populära alternativ.

När svenskarna får välja hur deras framtida boende ska inredas blir svaret minimalistiskt med grafiska linjer och mönster. Industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing går även hem. Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförallt en bostad som städar och dammar sig själv, men också mobila robotar som hjälper till med hushållssysslorna. Var tionde vill till och med kunna byta planlösning med ett enkelt knapptryck.

– Trendrapporten är en vägvisare för hur bostadsmarknaden kommer att se ut i framtiden. Det är tydligt att vi går mot en allt mer digitaliserad vardag och det sätter sin prägel på hur vi lever och bor. Även om fler väljer att flytta till städerna så finns ändå drömmen om den svenska skärgårdsidyllen kvar. Fler svenskar ställer dessutom krav på att våra bostäder ska anpassas efter miljön och många väljer även att betala extra för det, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Svenskar köper bostad utan att ha sett den

Undersökningen visar också att 46 procent vill byta bostad. Trädgård och sjö- eller havsutsikt är svenskarna beredda att betala lite extra för. Väl på jakt efter ny bostad, föredrar svenskarna fortfarande traditionella visningar. Hela 15 procent vill dock gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan till och med tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Här kan du ladda ned rapporten i sin helhet: http://www.svenskfast.se/globalassets/pdf/svensk- fastighetsformedling-trendrapporten-2016.pdf

Korta fakta från Trendrapporten 2016:

  • Svenskarnas drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt, det svarar 28 procent.
  • Nästan varannan svensk, 46 procent, vill byta bostad. Allra flest vill flytta inom staden där de bor.
  • 84 procent är beredda att förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt.
  • Kläder och shopping är det första svenskarna skär ned på om boendekostnaderna steg med tvåtusen kronor i månaden.
  • 62 procent av svenskarna vill ha städhjälp hemma, 24 procent vill få maten hemlevererad och 19 procent vill slippa tvätta.
  • 15 procent vill gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan tänka sig att köpa bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Trend


8 replies on “SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING – TRENDRAPPORT 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *