Jogga + yoga = sant

Som komplement till yogan älskar jag att jogga. Springa. Lunka. Promenera.

Jogga ger mig den stora fördelen att öka flåset så jag kan instruera/visa övningar och samtidigt prata. Så fort jag tappar joggningen känner jag hur jag lättare blir andfådd. Joggning ger en stark och jämn muskulatur, hjälper fantastiskt bra att stärka core som ger starkare rygg.

Så jogga + yoga är = sant för mig! :-)

 

Nu till joggare! Jag har fått så många frågor från kunder som joggar/springer mycket om hur dom kan bli mjukare.

 

 • Mitt första råd är att lära sig själv att andas djupare. Börja din springrunda med andningsövningar. Sätt dig på en stubbe, för du springer väl ute nu när det äntligen är barmark! :-)
 • Grunda fötterna i marken och börja djupandas. Långa djupa inandningar för att fylla på med ny energi och syre, försök känna att du andas in i ryggen. Förläng sedan utandningen som är renande och lugnande. Sedan kan du med hjälp av andningen börja springa med en fint syresatt kropp! Öppna hjärtat och spring upprätt, tänk att solens strålar ska träffa hjärtat först!
 • Mitt andra råd är att efter springturen stretcha/yoga. Har man bara en timma på sig, djupandas 5 minuter, jogga 45 minuter och stretcha/yoga 8 minuter och därefter lägg dig platt i 2 minuter för återhämtning!                                                                                                                                                             
 • Yogan hjälper dig att stretcha ut musklerna i baksida och framsida lår, höfterna, sätet och vaderna.
 • Se yogan som ett komplement till din jogging :-)

Här följer några enkla övningar. Håll varje ställning i några minuter.Andas djupa lugna andetag genom näsan för att behålla värmen. Det ska stretcha, strama på ett stort område, inte göra ont på ett litet område – om det gör det, går ur positionen, andas, rätta till kroppen och försök igen. Slappna av i käkarna och ansiktsmuskulaturen!

Om du är gravid kan du göra dessa övningar så länge det känns bra, vid minsta tveksamhet rådfråga en gravidyogalärare!

Fjärilen. Mjukar upp i höfter, stretchar ut ryggen. Om det drar för mycket lägg stöd under knäna.

 

 

Parsvottanasana – stretchar ut baksida på benen. Fördela vikten på båda fötterna. Aktivera framsida lår för en säker stretch.

 

Uttanasana – mera baksida lår. Släpp ner skulderbladen, släpp på kotorna i rygg och nacke för varje utandning. Ha böjda knän för att släppa mer på ryggen.

 

Malasana – huksittande. Drar ut ryggen, höften, vaderna. Kommer inte hälarna ner i marken, sära mer på fötterna och lägg stöd under hälen.

 

Skosnöret – Gomulkhasanaben – hjälper stela lår, höfter, rygg och sätesmuskler. Kan göras liggande på rygg med benen mot vägg.

 

Sadeln – underbar lår och höftböjar stretch! Undvik om du har problem med knän, befinner dig i slutet på en graviditet samt direkt efter förlossning.

 

Liggande vridning  - bara underbar! Detox! Balanserar! Var försiktig om du är gravid.

 

Nu vila!! Ligg på rygg och njut!

:-)

 

 

 

 

 3 Comments

 1. Kia wrote:

  Hej!
  Har du något tips på hur man ska göra när man får kramp. Jag får kramp i höfterna minst en gång varje yogapass. Why?
  Känner mig som en italiensk fotbollsspelare där jag ligger på rygg och ojar mig.

 2. jennie wrote:

  Hej Kia,
  kramp kan ju bero på flera saker. Andningen är den viktigaste i yoga, andas djupa andetag under hela stretchen. Om det krampar, gå ur positionen, andas djupt in i området, vänta tills det släpper. En annan mycket viktig faktor är vatten och näring. Se till att du har druckit och tillfört näring till kroppen jämnt under dagen innan du gör din praktik/springrunda. En till faktor till kramp kan vara brist på magnesium, det kan du kolla upp och det finns tillskott att ta för det! Lyckat till, varma hälsningar, jennie

 3. Kia wrote:

  Toppen tack! jag ska pröva och öva på allt!