Mala, magi & rotationer

Lite magi i ett hörn! Mitt underbara mala, mitt favorit doftljus från Volupsa och min favorit chakraspray från Aveda för att balansera chakra nr 2.

Det finns en underbar historia bakom mitt magiska mala. Mala är ett slags halsband som man inom yogisk tradition använder när man reciterar mantran. Ett mantra är ett ord som upprepas för att koncentrera tankeverksamheten vid andningsövningar eller meditation. Ordet mantra kommer från roten Man, dvs sinne och Tra betyder befria, alltså betyder mantra ett ord som befriar sinnet. Flera malas har speciella betydelser då den som gjort malan reciterat ett mantra varje gång dem trätt den runda stenen på bandet. Det sägs att ens mala kommer till en när man som mest behöver det!

Nedan kan ni läsa hur jag mötte mitt!

 

Min bästa vän och kollega Marc Holtzman under en plåtning vid Milano Yoga Festival 2010.

Jag och Marc var på Milano Yoga Festival och jobbade. Marc är amerikan men bor i Paris, jag bodde då i italien och är svensk. Vi tampades båda med det svåra att bo och arbeta i ett annat land, undervisa på ett annat språk än sitt modersmål. Men vi känner båda att kärleken till att förmedla yoga är så stark hos oss så det liksom går ändå :-)

Efter plåtningen tar vi en promenad runt på festivalen. Jag har precis berättat för Marc att jag efter mycket vånda beslutat mig för att flytta tillbaka till Sverige. Det är ett svårt beslut och att jag ser MYCKET HINDER kring hemflytten. Min studio måste stängas, huset säljas, bostad i Stockholm hittas och likaså jobb, skolor,  dagis, skriva in sig i landet osv. Jag blir trött bara jag skriver om det nu! Marc lyssnar och håller min hand, kraften är så stark mellan oss. Min man brukar skoja med Marc och tacka honom för att han är gay annars hade han förlorat sin fru!

Under vårt strosande ser vi en gemensam elev, Monica, hon har lagt upp malas på sin yogamatta. Det visar sig att hon gör dessa malas själv under ett enormt träd längst ner i Umbrien. Vi sätter oss ner för att beundra halsbanden. Alla var så vackra, men det var ett som drog till sig min uppmärksamhet, jag kunde inte släppa det med blicken. Jag sträckte fram min hand mot malan, det kändes som jag fick en stöt. Jag trädde det över hjässan och tårar föll på min kind. Jag förstod ingenting, Monica tittade på mig, även hon med tårar i ögonen – det var ett starkt ögonblick. Jag frågade vad malat hade för mantra, Monica viskade “Aum gam ganapataye namha” vilket på Sanskrit betyder ungefär “Röj alla hinder”….

Sedan den dagen den 24 oktober släppte jag inte mitt mala. Mindre än två månader senare stod vi i vår nyfunna hyresrätt i Stockholm, huset hade sålts, studion stängts med ett lugn, skol och dagisplats ordnats, inskrivningen på skatteverket skett, flyttlasset med den största långtradare jag sett kommit fram, allt bara flöt, flöt, flöt. Malan hängde varm runt min hals, mantrat reciterade jag tyst gång på gång när jag systematiskt genomförde en av det tuffaste saker jag gjort – flytta hem från Italien till Stockholm, mer om flytten ner får ni höra en annan gång.

 

Nu lite rotationer.

Denna vecka har mitt tema varit rotationer. Rent fysiskt är det fantastiskt för både muskler, ryggrad och organ.

Det finns ett yogiskt ordspråk som lyder att man är så ung som ens ryggrad är flexibel :-) Vid rotation arbetar man med stora muskelgrupper men även med de mindre musklerna nära skelett och ryggrad vilket ger en bättre hållning i längden. Organen får sig en rejäl rensning och massage. Vid själva rotationen kläms organen ihop och en del av blodtillförseln stryps. Samtidigt andas man djupt och syresätter blodet. När man sedan släpper på rotationen återgår organen till sin normala form och nytt syrerikt blod strömmar till och ger dessa en ordentlig boost. Rotationer ger värme, utrensning och mjukhet. Heja rotationer :-) Är du gravid ska du inte göra rotationer utan uppsikt av en gravidyogalärare!

Ovan ser ni mig i utgångsläget för en mycket enkel rotation ni kan göra när som  helst. Ligg på en yogamatta eller ett mjukt inte halt underlag. Fötterna brett isär, benen brett isär. Tänk att ni har en stor badboll mellan knäna. Försök att inte lägga ner ländryggskotorna i mattan utan behåll en liten svank. Andas in djupt genom näsan och på utandning som ska vara genom näsan och mycket långsam fäller ni BÅDA benen åt SAMMA HÅLL, se bilden nedan.  Låt kroppen acklimatisera sig sedan kan ni även mjukt vrida överkroppen åt MOTSATT HÅLL, SIST VRIDER NI HUVUDET. Andas djupt och ligg så länge det känns bra i denna ställning, minst 5 djupa andetag. Sedan kommer ni upp till center på en inandning och på utandning fäller ni åt andra hållet. Andas och njut! Blunda gärna.

På ett mer sinnligt plan tycker jag praktiken med rotationer hjälper om man har ett probelm man behöver  vrida och vända på. När man vrider och vänder i BÅDE kropp och sinne finner man ofta en lösning.

Yogan har lärt mig att jag inte behöver ta ställning direkt, jag lyssnar in, reflekterar och ger därefter ett svar baserat på min intuition.

Som tack ger jag er några blommor!

Godnatt!

 

 2 Comments

 1. kristin wrote:

  Tack för ett superinspirerande inlägg :) Nu ska jag maila din länk till mina yogavänner :)

  Ha en bra dag.

  • jennie wrote:

   Kristin,
   tack själv för att du läste! Och tack, ser fram emot att guida dom i yogans magiska värld om dom vill prova!
   Varm hälsning,
   Jennie