Öppna ditt hjärta

Öppna ditt hjärta, foto av Paulina Westerlind.

Idag har varit en tuff dag då tar jag till mitt favoritämne.

Öppna ditt hjärta.

 

Under en människas uppväxt är det lätt att dörrarna till hjärtat stängs. Att bli utsatt för ett trauma fysiskt eller psykiskt, litet eller stort, kan helt eller delvis stänga ner hela ens organism. Under ett kroppsligt trauma kan man på ett ”energetiskt plan” lämna kroppen som ett rent försvar. Man förtränger och stänger in. Minnen kan bli till knutar både i själen och kroppen. Med hjälp av yoga kan man påbörja en inre och yttre läkning.

Yoga lärde mig att blotta mig själv. När jag var ung var jag med om ett trauma. Följden blev att en del av mitt hjärta stängdes ner i många år. Jag levde i tysthet och vågade inte berätta för någon. Minnet blev till ett hjärnspöke. Jag förträngde det till en sådan grad att jag inte längre visste om traumat var sant eller inte. Desto djupare ner det trycktes desto mer aggressivt ville det komma ut. Jag var ofta arg, ledsen och känslig. En dag blev den ett inre övertryck och hela min kropp och själ kokade över.

Jag fick en panikångest attack.

För mig var det räddningen. Början till något nytt.

Soluppgång i Alassio, där jag och min familj började om. 

Jag förstod att jag var tvungen att finna läkning. Jag var tacksam att min kropp hade talat till mig och att jag vågat lyssna. Jag bearbetade på flera sätt men kände inte att jag blev fri. Traumat satt fast i hela min energetiska varelse, ett djupt sår i själen.

Jag sökte mig omedvetet till yoga. Det var som en kraft drev mig till denna magiska filosofi. Yogan hjälpte mig att våga öppna mitt hjärta igen, jag blottade mig själv för mig själv.

Jag yogade bort knutar i hud, muskler och organ med tårar trillandes ner på kinden. Yoga har lärt mig att acceptera och leva med mitt trauma. Att till och med kunna se traumat ur en positiv aspekt och använda det för att kunna hjälpa andra. Yoga gav mig också modet att följa den viljan. Mitt arbete som yogalärare och skriva är en del på vägen.

Så min uppmaning till er är att prata med varandra, släpp på trycket innan det blir för stort. Umgås med nära och kära ni tycker om. Våga berätta, lyssna och dela med. Bär inte tyngd och trötthet själva – det blir bara en skuld! Framför allt var förlåtande mot er själva och mot andra.

Full Hanumanasana i skidspåret, om man nu tröttnar på att åka skidor!

Hanuman är en annan utav mina favorit gudar. Det finns många historier kring honom. Den ena är att han sliter upp sitt hjärta för att blotta sig själv. Han står för full hängivenhet.

Sist ett litet tips om ett power mellanmål som gör att man orkar yoga eller träna efter jobbet!

Blanda rostade solroskärnor, små söta tomater, hackat äpple, ett kokt ägg, en hel advokado. Salta och peppra efter smak, lägg på en rostad surdegsmörgås.

 

 5 Comments

 1. kristin wrote:

  tack för att du delar med dig. känner nu helt klart att jag måste börja yoga mer för att komma vidare i livet. tack.

 2. Sanna wrote:


  Sanna

 3. Limpan wrote:

  Älskar splitten i skidbacken ;)
  Du är mod.